Rulleski – TIPS;

Rulleski er glimrende trening for de som ønsker å forberede seg til vinteren og holde skimusklene ved like. Rulleski kalles ofte «langrensspesifikk styrketrening» og det er knall trening for hele overkroppen. For klassisk stil så er det primært staking og staking m/ fraspark som er teknikkene man bruker. Diagonalgang (med eller uten staver) er glimrende balanse- og teknikktrening, men også ganske vanskelig da det setter store krav til balanse og grunnteknikk fra «vanlig» langrenn.

NB: er du nybegynner så vær yderst forsiktig i oppstarten. Det er noe helt annet å gå rulleski og muligheten for å skade seg er relativt stor. Bli vant til rulleskiene og ta det veldig gradvis og velg enkelt terreng for tilvenning i oppstartsfasen. Et rulleskikurs er å anbefale om du er nybegynner og ønsker å bruke rulleski aktivt som treningsform for å bli en bedre skiløper til vinteren.

UTSTYR: her er litt tips ang utstyr;

  • Rulleski: kommer med ulik rullemotstand. Er du nybegynner og skal kjøpe dine første rulleski så er 2er hjul greit= standard rullemotstand. Er du litt øvet skiløper så kan du med fordel kjøre med mere motstand i hjulene= mindre fart, tyngre å gå med og mere effektiv trening. Enten med 2erhjul fremme og 3erhjul bake, 3erhjul på begge eller 4er (= tungt!). Det er mange merker å velge mellom, men om du beveger deg opp i prisleiet 2.200-2.500,- for rulleski inkl. binding og skjermer (f.eks Swix, IDT Sports eller Goldski) så får du en stabil og god rulleski som tåler bruk over mange år. Det er med rulleski som mye annet, det kan være lurt å ikke kjøpe det alle billigste men man trenger heller ikke å kjøpe det dyreste).
  • Staver: man MÅ ha en stav med rulleski-pigg. det kan enten være en stav man bruker om vinteren og bare bytter pigg på, eller at man kjøper en egen stav for rulleskibruk. Rulleskistaven kan gjerne være 2,5-5cm lengre en den du bruker om vinteren.  NB: Vær obs på at rulleski kan gi slitasje/ smerter i albuer pga at motstanden i asfalten er 100%  når man setter staven ned (snø demper stavisettet). Jeg har selv slitt med dette, men da jeg oppdaget og fikk testet StaffanStaven– en rulleskistav med demping- var dette en revolusjon for meg og smerter i albuer ble et null- problem. Fåes kjøpt på nett hos Skistart.no her. Om du tenker å gå rulleski 2 ganger i uken eller mer, så kan denne staven definitivt anbefales- jeg har selv brukt denne staven i tre sesonger- den er «magisk».
  • Øvrig utstyr:
  • Hjelm er et must- på alle rulleskiturer! Bruk sykkelhjelmen.
  • Hansker er også et must- uansett om det er steikvarmt. Om du havner i asfalten så gjør hansker eventuell skade mindre når du må ta deg for. Du kan enten bruke vanlige (gjerne gamle) skihansker. Tips1- klipp av det ytterste leddet på gamle skihansker så har du rulleski-hansker med litt lufting.Sykkelhansker er ikke å anbefale. Tips2- jeg bruker en sykkelhanske fra Biltema til kr 129,- som rulleskihanske- funker fjell!

 

 • Refleksvest el tilsvarende godt synlig plagg er og et must- også midt på dagen i fult dagslys/ sol! Som rulleskiløper langs vei og gangfelt er det din plikt å gjøre deg synlig for andre trafikanter. Bruk refleksvest, Team 68`47- vesten eller tilsvarende annet godt synlig plagg, og gjør det lett for andre å se deg. NB: dette er VIKITG!!!
 • Skarpe pigger er og viktig- kjøp gjerne en diamantfil (kr 85,- på Biltema) og dra kjapt over rulleskipiggene før turen, så slipper du å «glippe» i stavtakene (det er sykt irriterende).

 

 • Øvrige tips:
  • Bruk gjerne et par litt gamle skisko for rulleski-gåingen.
  • Plastpose- trikset: Om det regner/ er fuktig: bruk en vanlig brødpose over skiskoen og lukk posen ned i skiskoen eller under tightsen. Da holder du deg tørr på føttene samtidig som du beskytter skiskoen fra smuss og sand som etter hvert vil ødelegge glidelåsen på (dyre) skisko.

HVOR SKAL DU GÅ: Er du nybegynner så øv på en parkeringsplass med lite/ ingen trafikk. Fergeleiet på Stangnes er fint, likeså gang-/ sykkelveien fra Bergsodden-Ervika-Stornes eller Nordvikmyra. Er du øvet kan du gå lengre turer og i meretrafikk, men som sagt- GJØR DEG SYNLIG.

Se ellers gjerne noen tips- og teknikkvideoer på YouTube, mye å hente der.

 • Rulleskiskole del 1 (Med Eirik Brandsdal) – Bremsing ; HER
 • Rulleskiskole del 2 (Med Eirik Brandsdal) – Diagonalgang; HER
 • Rulleskiskole del 3 (Med Eirik Brandsdal)- Staking; HER
 • Robyn Brynteson – «Bromsteknikkar»; HER
 • Team Skistart.com- staketeknikk for rulleski; HER
 • Staking- attack og båltryck; HER

Mvh Tor Christian, Team 68`47- run & ski

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *